Groepsles op de dwarsfluit Bodegraven
Muziek Collectief Bodegraven

Dwarsfluit en traverso

Instrumenten

De dwarsfluit is een heel spannend instrument. Je kunt niet alleen "gewoon" liedjes erop spelen, maar ook gekke dingen doen als beatboxen of een verhaal vertolken.

De traverso is de "opa van de dwarsfluit" uit de tijd van Bach, Vivaldi en Haydn. Omdat iedere toonsoort op de traverso een eigen klankkleur heeft, klinkt de muziek rijker.

De piccolo is het kleinste instrument in een orkest. Omdat hij zo hoog klinkt, hoor je 'm er altijd bovenuit. Hij lijkt een beetje op een potlood en als je goed speelt klinkt hij als een leeuwerik!

Op les

Dwarsfluitles kan al vanaf vijf of zeven jaar. Er zijn zoveel verschillende stijlen muziek voor dwarsfluit dat er voor iedereen wat tussen zit. Voor speciale trainingen op het gebied van de oude muziek kunt u bij Sari terecht. Altijd al willen weten hoe de muziek in de achttiende eeuw geklonken moet hebben? Sari is specialist in de authentieke uitvoeringspraktijk!

Ik bied de leerlingen de mogelijkheid hun vaardigheden te toetsen door examen te doen, maar dat is niet verplicht.

Vanaf vijf jaar

Jonge fluitisten leren natuurlijk spelenderwijs. De allerjongste kinderen die nog niet kunnen lezen leren eerst ‘kikkervisjes lezen.’ Ieder kikkervisje is dan een andere noot. De kikkervisjes combineren we met zingen, en klappen, en al snel spelen we heel veel leuke, en mooie liedjes. Later gebeurt er iets heel grappigs; de kikkervisjes zwemmen in het net van de visser en veranderen in echte noten! Spelenderwijs leer je dus ook ‘echte’ noten lezen. In de les doen we ook fluitspelletjes, bijvoorbeeld met verstoppertje leer je een mooie toon maken, of met een ander spelletje leer je een prachtige fluithouding. Van een goede basistechniek en houding heb je nog jaren speelplezier. Er is dus niet eerst een algemene muzikale vorming of blokfluitles nodig voordat je met de dwarsfluit kunt beginnen. Wel is het op deze leeftijd belangrijk dat een van de ouders op de les aanwezig is en thuis oefent met de leerling.

Eerst leer je een toon maken

Eerst leer je een toon maken, dat is al super leuk

Vanaf zeven jaar

Al snel speel je een mooie melodie

Ben je al een jaar of zeven of kun je al lezen? Dan kunnen we direct met de echte noten aan de slag. Er zijn nu erg leuke methodes beschikbaar voor jongere leerlingen voor noten lezen, naspelen, ritmiek, en articulatie. Je leert bijvoorbeeld dat “appel appel peer” heel anders is dan “sinaasappel guave” qua ritmiek. Veel methoden zijn ook met een cd. Als je de cd thuis of tijdens de les aanzet, klinkt het meteen alsof je samen met andere kinderen speelt, of zelfs met een heel orkest! Hulp van de ouders is nog steeds aan te bevelen, maar kan minder intensief dan bij de allerjongsten.

Welke fluit is goed voor mij?

Voor de allerjongsten werken we met een kinderdwarsfluit. Die is lichter dan een gewone dwarsfluit en heeft een krom kopstuk. Op deze fluit zitten de kleppen dichterbij elkaar en ontbreekt het voetstuk, zoals te zien op de foto. Dit maakt het spelen makkelijker voor de kinderen met kleine handen en kortere armen. Als robuust en goedkoop alternatief kun je ook beginnen op een plastic dwarsfluit. Ben je al wat ouder of groter, dan is waarschijnlijk een gewone dwarsfluit met een voetstuk en een krom kopstuk een goede keuze. De docent kan je daarover informeren.

Dwarsfluit of traverso kiezen

Wat de beste fluit is voor jou, bepaal je samen met de docente